SNS schrapt de komende vier jaar 800 tot 900 voltijdsbanen. Dat bevestigde het moederbedrijf van onder meer SNS Bank en ASN Bank vrijdag.
Het bankbedrijf, dat nog in handen is van de overheid, wil circa 100 miljoen euro aan besparingen doorvoeren.
De plannen, die betrekking hebben op alle merken van SNS, moeten eerst nog verder worden uitgewerkt. Hoeveel mensen er precies uit moeten, is daarom nog niet bekend. Een zegsman benadrukte dat alle aantallen “nog niet in beton gegoten” zijn.
Het financiële concern telt nu nog ruim 4000 arbeidsplaatsen, aldus de woordvoerder. Dat SNS wil snijden in de organisatie hangt samen met de digitalisering in de financiële sector. Die maakt het nodig om efficiënter te gaan werken.
Grote ontslagrondes bij banken
De aankondiging van SNS komt een dag nadat verzekeraar Achmea een streep haalde door circa 2000 banen. Met de ontslagronde van SNS hebben bovendien alle vier grootbanken de afgelopen twaalf maanden grote ontslagrondes aangekondigd:
- Rabobank kondigde een jaar geleden aan zeker 9.000 banen te schrappen, tussen 2016 en 2018.
- ABN Amro kondigde vorige maand aan nog eens 1.500 banen te schrappen, bovenop de 975 tot 1.375 die eerder dit jaar waren aangekondigd. De banen verdwijnen tussen nu en 2020.
- ING kondigde in oktober aan de komende vijf jaar zo'n 7.000 voltijdsbanen te schrappen. De helft van deze banen worden bij de tak in België weggehaald.
Volgens minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem zijn de aanpassingen bij de banken onvermijdelijk. "Dit zijn aanpassingen die alle banken doormaken. Als ze dat niet doen dan staan ze er over een paar jaar slecht voor, dus dat is onvermijdelijk", zei de minister. "Dat betekent helaas ook dat er banen verloren gaan. Dat is niet anders."
Dijsselbloem wijst erop dat SNS een volksbank is die met name diensten levert aan consumenten. "Met name dat type werk is voor een groot deel te automatiseren. Dan heb je minder mensen nodig."
Sociaal plan
Volgens voorzitter Reinier Castelein van vakbond De Unie gaat het om een "visieloze bezuiniging'' die bovendien "pijnlijk getimed'' is, zo kort voor de kerst. "Ze willen SNS omdopen tot Volksbank, maar er werkt bijna geen volk meer. Het is een guur klimaat in de financiële sector'', aldus Castelein.
FNV-bestuurder Cem Lacin spreekt van "verschrikkelijk nieuws'' voor de werknemers van SNS. "Eerste zorg is goede afspraken voor de medewerkers'', stelt de vakbondbondsman. Bestuurder Jolien Dekker van CNV benadrukt dat keihard wordt gewerkt aan afspraken voor een goed sociaal plan, dat waarschijnlijk in januari wordt vastgesteld.
SNS is nog altijd in handen van de Staat en dat blijft voorlopig zo. In Den Haag werd het besluit over een verkoop van het onderdeel van het voormalige SNS Reaal deze zomer doorgeschoven naar een volgend kabinetsperiode. Het is de bedoeling dat SNS eerst nog een aantal jaar de tijd krijgt om zich te bewijzen en meer waard te worden.